A tymczasem w gastronomii

A tymczasem w gastronomii
Aktualności 2023/2024

A tymczasem w gastronomii

Listopad i grudzień u techników żywienia, kucharzy i cukierników to intensywny czas wypełniony nie tylko lekcjami, ale też konkursami i warsztatami. Zapraszamy na relację.

Szkolny konkurs „Zasady racjonalnego żywienia”

Popularyzowanie wiedzy o żywności oraz jej wpływie na zdrowie człowieka, upowszechnianie wzorców racjonalnego żywienia i promocja zdrowia – to główny cel konkursu, który odbył się 16 listopada.

Wyniki:

I miejsce – Julia Szenborn – klasa 5TG

II miejsce – Patrycja Strojek – klasa 5TG

III miejsce – Estera Kasprzak, Julia Jędrusiejko – klasa 5TG

Wyróżnienia:

Izabela Drzystek – klasa 4TB

Beata Węglarz – klasa 3TG

Organizatorzy: Hanna Janiszewska – Celej, Anna Zając, Justyna Kiełbowicz, Anna Bucka

Szkolny konkurs „Mój ulubiony deser”

21 listopada uczennice technikum żywienia i usług gastronomicznych rywalizowały w II etapie konkursu „Mój ulubiony deser”. Dziewczyny przygotowały deser według swoich sprawdzonych receptur.

Było pysznie i kolorowo!

Wyniki:

I miejsce – Andżelika Kak – klasa 3TG

II miejsce – Beata Węglarz – klasa 3TG

III miejsce – Wiktoria Wołczasty – klasa 1TG oraz Sabina Zagaja – klasa 2TG

Laureaci konkursu odebrali nagrody z rąk pani Dyrektor w mikołajki.

Warsztaty dekorowania pierników

6 grudnia w pracowni żywienia odbyły się zajęcia praktyczne wypieku, dekorowania i lukrowania pierników, przeprowadzone przez nauczycielki praktycznej nauki zawodu. Uczniowie piekli piernik twardy i miękki, poznali produkcję lukru oraz metody lukrowania. W szkole unosił się piękny zapach piernikowego ciasta, który przywołał atmosferę zbliżających się Świąt.

Zapraszamy do fotorelacji.

Skip to content