A tymczasem w gastronomii
8 grudnia 2023 2023-12-10 17:02A tymczasem w gastronomii
Listopad i grudzień u techników żywienia, kucharzy i cukierników to intensywny czas wypełniony nie tylko lekcjami, ale też konkursami i warsztatami. Zapraszamy na relację.
Szkolny konkurs „Zasady racjonalnego żywienia”
Popularyzowanie wiedzy o żywności oraz jej wpływie na zdrowie człowieka, upowszechnianie wzorców racjonalnego żywienia i promocja zdrowia – to główny cel konkursu, który odbył się 16 listopada.
Wyniki:
I miejsce – Julia Szenborn – klasa 5TG
II miejsce – Patrycja Strojek – klasa 5TG
III miejsce – Estera Kasprzak, Julia Jędrusiejko – klasa 5TG
Wyróżnienia:
Izabela Drzystek – klasa 4TB
Beata Węglarz – klasa 3TG
Organizatorzy: Hanna Janiszewska – Celej, Anna Zając, Justyna Kiełbowicz, Anna Bucka
Szkolny konkurs „Mój ulubiony deser”
21 listopada uczennice technikum żywienia i usług gastronomicznych rywalizowały w II etapie konkursu „Mój ulubiony deser”. Dziewczyny przygotowały deser według swoich sprawdzonych receptur.
Było pysznie i kolorowo!
Wyniki:
I miejsce – Andżelika Kak – klasa 3TG
II miejsce – Beata Węglarz – klasa 3TG
III miejsce – Wiktoria Wołczasty – klasa 1TG oraz Sabina Zagaja – klasa 2TG
Laureaci konkursu odebrali nagrody z rąk pani Dyrektor w mikołajki.
Warsztaty dekorowania pierników
6 grudnia w pracowni żywienia odbyły się zajęcia praktyczne wypieku, dekorowania i lukrowania pierników, przeprowadzone przez nauczycielki praktycznej nauki zawodu. Uczniowie piekli piernik twardy i miękki, poznali produkcję lukru oraz metody lukrowania. W szkole unosił się piękny zapach piernikowego ciasta, który przywołał atmosferę zbliżających się Świąt.
Zapraszamy do fotorelacji.