Technik żywienia i usług gastronomicznych

Technik żywienia i usług gastronomicznych

Technik żywienia i usług gastronomicznych to zawód, który łączy w sobie umiejętności kucharza, doradcy żywieniowego i organizatora usług gastronomicznych. Posiada umiejętność oceniania jakości żywności, dobierania parametrów  jej przechowywania,  sporządzania potraw, dekorowania, porcjowania i serwowania  zgodnie ze sztuką obsługi konsumenta. Potrafi zaplanować i ocenić sposób żywienia różnych grup ludności, zorganizować produkcję gastronomiczną, jak również zaplanować i zrealizować usługi gastronomiczne.

Kwalifikacje uzyskiwane w wyniku kształcenia:
  • HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
  • HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych.
Absolwent kończący szkołę w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych:
  • przygotowuje  potrawy według receptur gastronomicznych, zachowując dbałość o ich wartość odżywczą i bezpieczeństwo zdrowotne,
  • stosuje różne  techniki dekorowania potraw, dobiera odpowiednie naczynia do ich podawania,
  • posiada umiejętność serwowania potraw,
  • potrafi nakrywać stoły, uwzględniając okoliczność przygotowywanego posiłku oraz odpowiednio dobrać elementy dekoracji stołów,
  • układa i ocenia jadłospisy dla różnych grup ludności,
  • organizuje imprezy okolicznościowe, kalkuluje koszty produkcji i usług gastronomicznych, – potrafi organizować pracę  podlegających mu pracowników.
 Technik żywienia i usług gastronomicznych może znaleźć zatrudnienie jako:
  • szef kuchni zakładów gastronomicznych typu otwartego i zamkniętego,
  • manager zakładu gastronomicznego,
  • pracownik firm cateringowych na różnych stanowiskach np. organizatora usług cateringowych, doradcy żywieniowego,
  • kelner,
  • może prowadzić własną działalność gospodarczą w branży gastronomicznej.

technik żywienia i usług gastronomicznych
Przejdź do treści