Technik żywienia i usług gastronomicznych
24 sierpnia 2017 2023-12-02 17:14Technik żywienia i usług gastronomicznych
Technik żywienia i usług gastronomicznych to zawód, który łączy w sobie umiejętności kucharza, doradcy żywieniowego i organizatora usług gastronomicznych. Posiada umiejętność oceniania jakości żywności, dobierania parametrów jej przechowywania, sporządzania potraw, dekorowania, porcjowania i serwowania zgodnie ze sztuką obsługi konsumenta. Potrafi zaplanować i ocenić sposób żywienia różnych grup ludności, zorganizować produkcję gastronomiczną, jak również zaplanować i zrealizować usługi gastronomiczne.
Kwalifikacje uzyskiwane w wyniku kształcenia:
HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych.
Absolwent kończący szkołę w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych:
– przygotowuje potrawy według receptur gastronomicznych, zachowując dbałość o ich wartość odżywczą i bezpieczeństwo zdrowotne,
– stosuje różne techniki dekorowania potraw, dobiera odpowiednie naczynia do ich podawania,
– posiada umiejętność serwowania potraw,
– potrafi nakrywać stoły, uwzględniając okoliczność przygotowywanego posiłku oraz odpowiednio dobrać elementy dekoracji stołów,
– układa i ocenia jadłospisy dla różnych grup ludności,
– organizuje imprezy okolicznościowe, kalkuluje koszty produkcji i usług gastronomicznych, – potrafi organizować pracę podlegających mu pracowników.
Technik żywienia i usług gastronomicznych może znaleźć zatrudnienie jako:
– szef kuchni zakładów gastronomicznych typu otwartego i zamkniętego,
– manager zakładu gastronomicznego,
– pracownik firm cateringowych na różnych stanowiskach np. organizatora usług cateringowych, doradcy żywieniowego,
– kelner,
– może prowadzić własną działalność gospodarczą w branży gastronomicznej.