Cukiernik

Cukiernik

Cukiernik zajmuje się produkcją ciast, ciasteczek, tortów, deserów, pieczywa cukierniczego. Dba również o ich odpowiednią dekorację, jakość składników i produktu końcowego. Nadzoruje pracę urządzeń wykorzystywanych w procesie produkcji.

Kwalifikacje uzyskiwane w wyniku kształcenia:
  • SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych
Absolwent kończący szkołę w zawodzie cukiernik:
  • potrafi obsługiwać maszyny i urządzenia do produkcji wyrobów cukierniczych,
  • zna zasady kontroli, konserwacji urządzeń do produkcji wyrobów cukierniczych zgodnie z przepisami BHP,
  • potrafi rozliczyć przyjęte i wydane surowce, produkty ciastkarskie i cukiernicze,
  • zna funkcjonowanie branży spożywczej.
Cukiernik może znaleźć zatrudnienie:
  • w zakładach  produkujących wyroby cukiernicze i ciastkarskie,
  • może także otworzyć własną działalność gospodarczą.
cukiernik
Przejdź do treści