Cukiernik zajmuje się produkcją ciast, ciasteczek, tortów, deserów, pieczywa cukierniczego. Dba również o ich odpowiednią dekorację, jakość składników i produktu końcowego. Nadzoruje pracę urządzeń wykorzystywanych w procesie produkcji.
Kwalifikacje uzyskiwane w wyniku kształcenia:
SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych
Absolwent kończący szkołę w zawodzie cukiernik:
potrafi obsługiwać maszyny i urządzenia do produkcji wyrobów cukierniczych,
zna zasady kontroli, konserwacji urządzeń do produkcji wyrobów cukierniczych zgodnie z przepisami BHP,
potrafi rozliczyć przyjęte i wydane surowce, produkty ciastkarskie i cukiernicze,
zna funkcjonowanie branży spożywczej.
Cukiernik może znaleźć zatrudnienie:
w zakładach produkujących wyroby cukiernicze i ciastkarskie,
może także otworzyć własną działalność gospodarczą.