• ZESPÓŁ SZKÓŁ TECHNICZNYCH W LEŻAJSKU

Warsztaty kulinarne dla uczniów szkół gastronomicznych

29 września uczennice klasy drugiej technikum żywienia i usług gastronomicznych: Emilia Winiarska, Martyna Czech i Wiktoria Płachciak, uczestniczyły w warsztatach kulinarnych w Baszni Dolnej, które poprowadzili pracownicy Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie. Tematem zajęć była interpretacja i kompleksowe odtworzenie historycznych receptur na podstawie najstarszych książek kucharskich – Compedium Felcurolum, Mody bardzo dobrej smażenia różnych konfektów oraz Zbioru dla Kuchmistrza.

Pod okiem profesjonalistów uczennice przygotowywały m.in.: „Bigosek z ryb z kapustą włoską”, „Musztardę z pigwy”, „Konfiturę z marchwi”, „Kołacz migdałowy albo pistorią zwany”. Za bardzo dobrą pracę, dziewczyny zostały nagrodzone książkami „Przepisy Paula Tremo” – kuchmistrza Stanisława Augusta Poniatowskiego.

To była świetna, a jednocześnie smaczna lekcja technologiiJ. Zobaczcie sami.

Możesz również polubić…

Skip to content