Technicy żywienia i usług gastronomicznych oraz technicy mechanizacji rolnictwai agrotroniki poznali tajniki rolnictwa ekologicznego
18 czerwca 2024 2024-06-18 11:16Technicy żywienia i usług gastronomicznych oraz technicy mechanizacji rolnictwai agrotroniki poznali tajniki rolnictwa ekologicznego
Technicy żywienia i usług gastronomicznych oraz technicy mechanizacji rolnictwai agrotroniki poznali tajniki rolnictwa ekologicznego
W dniach 13-14 czerwca trzydziestoosobowa grupa uczniów z kierunków: technik żywienia i usług gastronomicznych oraz technik mechanizacji rolnictwa i agrotroniki odbyła szkolenie „ROLNICTWO EKOLOGICZE” w ramach działania „Transfer wiedzy i działalność informacyjna”, którego organizatorem była Europejska Grupa Doradcza sp.z.o.o we Wrocławiu. Szkolenie było współfinansowane przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich (EFRROW).
Szkolenie obejmowało zajęcia prowadzone przez profesora Krzysztofa Słowińskiego z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie oraz wyjazd studyjny do gospodarstwa ekologicznego w Giedlarowej i zakładu ekologicznego przetwórstwa owoców BIO- GARDEN w Tarnogrodzie.
Po zakończeniu szkolenia uczniowie otrzymali certyfikat uczestnictwa w szkoleniu. Certyfikat daje dodatkowe punkty młodym rolnikom składającym wnioski do programu Rozwoju Obszarów Wiejskich.
Koordynatorem i doradcą podczas szkolenia był pan Kazimierz Błoński.