Piekarz
24 sierpnia 2017 2023-08-30 23:24Piekarz
Piekarz zajmuje się sporządzaniem ciast i wypiekiem pieczywa pszennego, żytniego, mieszanego oraz formowaniem wyrobów. Posiada wiedzę o surowcach, produktach stosowanych w piekarnictwie, ich przydatności do produkcji, przechowywaniu, procesach technologicznych, warunkach produkcji przemysłowej i produkcji na małą skalę np. pieczywa dietetycznego oraz specjalnego. Posiada też wiedzę z zakresu budowy oraz obsługi maszyn i urządzeń zgodnie z zasadami BHP, drobnego sprzętu, a także aparatury kontrolno – pomiarowej stosowanej w piekarstwie.
Kalifikacje uzyskiwane w wyniku kształcenia:
SPC.03. Produkcja wyrobów piekarskich
Absolwent kończący szkołę w zawodzie piekarz:
– przygotowuje surowce do produkcji wyrobów piekarskich,
– sporządza półprodukty piekarskie,
– potrafi dzielić ciasta i kształtować kęsy na wyroby piekarskie,
– umie przeprowadzić rozrost oraz wypiek pieczywa,
– obsługuje maszyny i urządzenia stosowane w produkcji wyrobów piekarskich.
Piekarz może znaleźć zatrudnienie:
– w zakładach produkujących wyroby piekarnicze,
– może także otworzyć własną działalność gospodarczą.