Piekarz

Piekarz

Piekarz zajmuje się sporządzaniem ciast i wypiekiem pieczywa pszennego, żytniego, mieszanego oraz formowaniem wyrobów. Posiada wiedzę o surowcach, produktach stosowanych w piekarnictwie, ich przydatności do produkcji, przechowywaniu, procesach technologicznych, warunkach produkcji przemysłowej i produkcji na małą skalę np. pieczywa  dietetycznego oraz specjalnego. Posiada też wiedzę z zakresu budowy oraz obsługi maszyn i urządzeń zgodnie z zasadami BHP, drobnego sprzętu, a także aparatury kontrolno – pomiarowej stosowanej w piekarstwie.

Kalifikacje uzyskiwane w wyniku kształcenia:
  • SPC.03. Produkcja wyrobów piekarskich
Absolwent kończący szkołę w zawodzie piekarz:
  • przygotowuje  surowce do produkcji wyrobów piekarskich,
  • sporządza półprodukty piekarskie,
  • potrafi dzielić ciasta i kształtować kęsy na wyroby piekarskie,
  • umie przeprowadzić rozrost oraz wypiek pieczywa,
  • obsługuje maszyny i urządzenia stosowane w produkcji wyrobów piekarskich.
Piekarz może znaleźć zatrudnienie:

  • w zakładach produkujących wyroby piekarnicze,
  • może także otworzyć własną działalność gospodarczą.

piekarz
Przejdź do treści