Kucharz

Kucharz

Kucharz zajmuje się przyrządzaniem potraw, dań, przekąsek, ciast, deserów oraz napojów. Przygotowuje potrawy pochodzące z różnych stron świata oraz dostosowuje je do indywidualnych wymagań klientów. Posiada umiejętność porcjowania, dekorowania i wydawania potraw. Dysponuje wiedzą i umiejętnościami, które umożliwiają sporządzanie potraw różnymi technikami kulinarnymi. Do obowiązków kucharza należy także dbanie o wybór składników najlepszej jakości, właściwe przechowywanie żywności, dbanie o należytą konserwację urządzeń i drobnego sprzętu gastronomicznego. Sprawuje nadzór nad pracą w kuchni, aby przebiegała zgodnie z wymogami sanitarnymi oraz przepisami BHP. Do obowiązków kucharza należy również układanie menu oraz zarządzanie wydatkami na produkty spożywcze.

Kwalifikacje uzyskiwane w wyniku kształcenia:
  • HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
Absolwent kończący szkołę w zawodzie kucharz potrafi:
  • sporządzać potrawy i napoje,
  • projektować, układać potrawy na talerzach, półmiskach oraz dekorować wyroby kulinarne,
  • dobierać zastawę stołową do potraw,
  • przechowywać żywność zgodnie z systemami zapewniającymi bezpieczeństwo zdrowotne,
  • przestrzegać procedur i zasad bezpieczeństwa obowiązujących w zakładach żywienia zbiorowego,
  • obsługiwać maszyny i urządzenia gastronomiczne.
Kucharz może znaleźć zatrudnienie:
  • w zakładach gastronomicznych: restauracjach, jadłodajniach, barach, pizzeriach, stołówkach (szkolnych, przedszkolnych, pracowniczych), firmach cateringowych,
  • w przedsiębiorstwach wytwarzających półprodukty i produkty kulinarne,
  • może  również prowadzić własną działalność gospodarczą.

kucharz
Przejdź do treści