Konkurs „Literackie smaki” rozstrzygnięty
24 marca 2021 2021-03-24 21:21Konkurs „Literackie smaki” rozstrzygnięty
19 marca odbył się szkolny konkurs gastronomiczno-polonistyczny „Literackie smaki” zorganizowany w formie zdalnej przez nauczycielki przedmiotów zawodowych Katarzynę Czerwonkę i Annę Zając oraz przez nauczycielkę języka polskiego Ewę Kossak-Hospod. Rozwijanie zainteresowań gastronomicznych uczniów, promowanie kreatywności młodzieży w zakresie teoretycznych eksperymentów kulinarnych, uświadomienie im rangi czytelnictwa oraz czytania ze zrozumieniem, to nadrzędne cele tego konkursu.
Biorący w nim udział zainteresowani uczniowie klas II i III technikum oraz szkoły branżowej I stopnia, mieli okazję odkryć korzyści wynikające z korelacji międzyprzedmiotowej. Musieli zmierzyć się z fragmentami „Pana Tadeusza” A. Mickiewicza i – przyjrzawszy mu się niejako „od kuchni” – wykonać zadania w części gastronomicznej i polonistycznej. Nie lada wyzwaniem okazało się dla niektórych wskazanie korzyści, jakie niesie ze sobą proces wędzenia „półgęsków tłustych” czy określenie, w jakiej kolejności lokaj powinien nalać wino gościom podczas biesiady u Soplicy albo wymienienie czynników, od których zależy jakość kawy parzonej przez „osobną niewiastę”.
Uczestnicy konkursu musieli ponadto udowodnić, że wiedzą, jakie „bywało w domu Sędziego śniadanie”, umieją zredagować prosty przepis na bigos staropolski, zachowując poprawną pisownię, potrafią napisać dla księdza Robaka instrukcję dotyczącą zachowania się w czasie uczty przy stole, znają symbolikę czarnej polewki i wiedzą, jak w trzynastozgłoskowych wersach zachęcić współczesnego konsumenta do skosztowania potraw z soplicowskiego stołu.
Spośród ponad dwudziestu uczestników konkursu, najlepsi okazali się:
I miejsce – Aneta Burszta, kl. 3TG
II miejsce – Gabriela Babka, kl. 3D
III miejsce – Kinga Mach, kl. 2TN
Wyróżnienie – Wiktor Madej, kl. 3TG Wszyscy uczestnicy konkursu otrzymali pamiątkowe dyplomy, a laureaci – nagrody w postaci kuponów upominkowych do zrealizowania w księgarni.