Finał „Szkolnego Konkursu Wiedzy o Kuchni Francuskiej”

DSC_0473
Aktualności 2017-2018

Finał „Szkolnego Konkursu Wiedzy o Kuchni Francuskiej”

 23 marca odbył się finał „Szkolnego Konkursu Wiedzy o Kuchni Francuskiej” adresowanego do uczniów klas technikum żywienia i usług gastronomicznych, uczących się języka francuskiego. W pierwszym etapie konkursu udział wzięło 25 uczestników, którzy zmierzyli się z testem wiedzy o daniach regionalnych Francji, rodzajach serów czy terminach kulinarnych wywodzących się z języka francuskiego. Osoby, które osiągnęły najlepsze wyniki przeszły do etapu praktycznego, polegającego na przygotowaniu wylosowanej potrawy. Tarta z jabłkami na cieście francuskim, roladki ze schabu pod sosem beszamelowym i polędwiczki w sosie cytrynowym z migdałami – to dania popisowe trójki finalistów.

A oto ich nazwiska i wyniki konkursu:

I miejsce – Agnieszka Jagusztyn kl. 3 TG

II miejsce – Daniel Sitkowski kl. 2TG

III miejsce – Karolina Hacia kl. 3 TG

Zwycięzcy otrzymali pamiątkowe dyplomy i nagrody rzeczowe.

Organizatorzy konkursu: Danuta Niemczyk i Anna Marciniak-Grabarz.

 

Skip to content