Finał „Szkolnego Konkursu Wiedzy o Kuchni Francuskiej”
27 marca 2018 2018-03-27 10:28Finał „Szkolnego Konkursu Wiedzy o Kuchni Francuskiej”
23 marca odbył się finał „Szkolnego Konkursu Wiedzy o Kuchni Francuskiej” adresowanego do uczniów klas technikum żywienia i usług gastronomicznych, uczących się języka francuskiego. W pierwszym etapie konkursu udział wzięło 25 uczestników, którzy zmierzyli się z testem wiedzy o daniach regionalnych Francji, rodzajach serów czy terminach kulinarnych wywodzących się z języka francuskiego. Osoby, które osiągnęły najlepsze wyniki przeszły do etapu praktycznego, polegającego na przygotowaniu wylosowanej potrawy. Tarta z jabłkami na cieście francuskim, roladki ze schabu pod sosem beszamelowym i polędwiczki w sosie cytrynowym z migdałami – to dania popisowe trójki finalistów.
A oto ich nazwiska i wyniki konkursu:
I miejsce – Agnieszka Jagusztyn kl. 3 TG
II miejsce – Daniel Sitkowski kl. 2TG
III miejsce – Karolina Hacia kl. 3 TG
Zwycięzcy otrzymali pamiątkowe dyplomy i nagrody rzeczowe.
Organizatorzy konkursu: Danuta Niemczyk i Anna Marciniak-Grabarz.