Technik hotelarstwa

Technik hotelarstwa kompleksowo obsługuje gości hotelowych, organizuje usługi turystyczne, rekreacyjno – sportowe i gastronomiczne oraz obsługuje kongresy, targi, bankiety i inne imprezy. Jest zawodem o charakterze usługowym, polegającym na zapewnieniu podróżnym i turystom zakwaterowania, wyżywienia oraz usług dodatkowych z tym związanych. Technik hotelarstwa to osoba o wysokiej kulturze osobistej, pracująca zgodnie z zasadami: etyka, estetyka i etykieta. Zawód hotelarza jest odpowiedni dla osób lubiących kontakt z ludźmi, empatycznych i cierpliwych oraz takich, które posiadają zdolności organizacyjne.

Kwalifikacje uzyskiwane w wyniku kształcenia:

TG.12. Planowanie i realizacja usług w recepcji

TG.13. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie

Absolwent kończący szkołę w zawodzie  technik hotelarstwa:

  • fachowo i kompleksowo obsługuje gości hotelowych w różnych obiektach świadczących usługi hotelarskie,
  • udziela informacji turystycznej, dobiera ofertę hotelową do potrzeb gości,
  • wykonuje prace związane z obsługą gości w recepcji,
  • sporządza dokumentację hotelową związaną m.in. z rezerwacją usług hotelarskich, czy rozliczeniem kosztów pobytu gości,
  • utrzymuje czystość i porządek w jednostkach mieszkalnych,
  • przygotowuje i podaje śniadania,
  • organizuje usługi dodatkowe w hotelach,
  • potrafi pracować w zespole,
  • posługuje się językiem obcym zawodowym,
  • podczas nauki uczeń tego kierunku może uczestniczyć w kursach: kelner – barman, barista.

Technik hotelarstwa może znaleźć zatrudnienie:

  • w obiektach bazy noclegowej, takich jak: hotele, motele, ośrodki wypoczynkowe, zakłady uzdrowiskowe, pensjonaty, zajazdy, schroniska, a także we współczesnej bazie ruchomej, np.: linie promowe, kolejowe czy lotnicze.
  • w organach administracji samorządowej (gminy, powiaty, województwa), związanych z usługami hotelarskimi czy turystycznymi,
  • w branżowych organizacjach i stowarzyszeniach,
  • jako rezydent czy pilot wycieczek,
  • może prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie świadczenia usług hotelarskich,
  • zawód hotelarza stwarza również szanse na zatrudnienie poza granicami kraju.

W procesie naboru punktowane będą następujące przedmioty:

  1. język polski
  2. matematyka
  3. geografia
  4. język obcy

Przewidywany próg punktowy – 80

Galeria