Kucharz zajmuje się przyrządzaniem potraw, dań, przekąsek, ciast, deserów oraz napojów. Przygotowuje potrawy pochodzące z różnych stron świata oraz dostosowuje je do indywidualnych wymagań klientów. Posiada umiejętności porcjowania, dekorowania i wydawania potraw. Dysponuje wiedzą i umiejętnościami, które umożliwiają sporządzanie potraw różnymi technikami kulinarnymi. Do obowiązków kucharza należy także dbanie o wybór składników najlepszej jakości, właściwe przechowywanie żywności, dbanie o należytą konserwację urządzeń i drobnego sprzętu gastronomicznego. Sprawuje nadzór nad pracą w kuchni, aby przebiegała zgodnie z wymogami sanitarnymi oraz przepisami BHP. Do obowiązków kucharza należy również układanie menu oraz zarządzanie wydatkami na produkty spożywcze.
Kwalifikacje uzyskiwane w wyniku kształcenia:
TG.07. Sporządzanie potraw i napojów
Absolwent kończący szkołę w zawodzie kucharz potrafi:
– sporządzać potrawy i napoje,
– projektować, układać potrawy na talerzach, półmiskach oraz dekorować wyroby kulinarne,
– dobierać zastawę stołową do potraw,
– przechowywać żywność zgodnie z systemami zapewniającymi bezpieczeństwo zdrowotne,
– przestrzegać procedur i zasad bezpieczeństwa obowiązujących w zakładach żywienia zbiorowego,
– obsługiwać maszyny i urządzenia gastronomiczne,
– posługiwać się językiem obcym zawodowym,
– współpracować w zespole,
– podczas nauki uczeń tego kierunku może uczestniczyć w kursach: kelner – barman, barista.
Kucharz może znaleźć zatrudnienie:
– w zakładach gastronomicznych: restauracjach, jadłodajniach, barach, pizzeriach, stołówkach (szkolnych, przedszkolnych, pracowniczych), firmach cateringowych,
– w przedsiębiorstwach wytwarzających półprodukty i produkty kulinarne,
– może również prowadzić własną działalność gospodarczą.
W procesie naboru punktowane będą następujące przedmioty:
- język polski
- matematyka
- biologia
- język obcy
Bez progu punktowego