Kelner zawodowo zajmuje się kompleksową obsługą konsumenta w zakładach gastronomicznych tj. restauracje, kawiarnie, puby i bary. Kelner jest wizytówką zakładu gastronomicznego dlatego, wymaga się od niego wysokiej kultury osobistej, ogłady i komunikatywności. Do obowiązków kelnera należy przygotowanie sali konsumenckiej do obsługi kelnerskiej, nakrycie stołów zastawą stołową, udekorowanie i obsługa gości zgodnie z zasadami sztuki kelnerskiej. Kelner udziela informacji zainteresowanym konsumentom o sposobie przyrządzania zamówionych potraw, ich wartości odżywczej i walorach smakowo-zapachowych. Potrafi doradzić wybór potraw i napojów bezalkoholowych i alkoholowych zgodnie z upodobaniami gości lub ich wymaganiami dietetycznymi. Ma uprawnienia do prowadzenia dokumentacji sprzedaży, pracując z kasą fi skalną rozlicza pobrane z ekspedycji potrawy i napoje. Kończąc szkołę uczeń zdobywa kwalifi kacje: – wykonywanie usług kelnerskich – organizacja usług gastronomicznych

Filmy ZST

Wirtualny spacer po szkole:
wirtualnaszkola

 

 

Dolina Wiedzy

logo

Projekty

plakat O projekcie

Zakres rzeczowy projektu tutaj

Aktualności tutaj

HARMONOGRAMY tutaj

Dokumenty projektowe:

 FORMULARZ ZGŁOSZENIOWY na staż: word - PDF

Klasa Patronacka

klasa patronacka

WYWIADÓWKA

W DNIU 26.04.2017 r. GODZ. 1600

 w Zespole Szkół Technicznych odbędzie się spotkanie z rodzicami.

Harmonogram jest dostępny tutaj

Koła zainteresowań

Lista szkolnych kół zainteresowań znajduje się tutaj

Dyżury wychowawców

W każdy ostatni czwartek miesiąca w godzinach 15.00 - 16.30

Pedagodzy

Godziny pracy pedagogów są dostępne tutaj

 

Akcja profilaktyczna

Mediacje

Mediacje w szkole - skuteczna strategia rozwiązywania konfliktów

  Szczegóły są dostępnetutaj

Konsola diagnostyczna Joomla!

Sesja

Informacje o wydajności

Użycie pamięci

Zapytania do bazy danych