Druga część projektu „Praktyki we Włoszech szansą rozwoju Zespołu Szkół Technicznych w Leżajsku”.

W dniach 4 – 16 listopada 2019 roku realizowana była druga część projektu „Praktyki we Włoszech szansą rozwoju Zespołu Szkół Technicznych
w Leżajsku” w ramach Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój
(PO WER) współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Społecznego.

Wzięło w nim udział 20 uczennic klas drugich i trzecich technikum żywienia
i usług gastronomicznych oraz technikum hotelarskiego.

Podobnie jak w roku ubiegłym część praktyczna projektu odbywała się w hotelu Randez Vous i restauracji Da Vinci w miejscowości Chatillon w regionie  Dolina Aosty (Włochy).

Program kulturowy, który był częścią projektu obejmował między innymi zwiedzanie Aosty, Mediolanu, Turynu, Werony, wybrzeża liguryjskiego i Genui oraz poznanie zasad funkcjonowania stacji narciarskich Pila i Cervinia.

Jednym z głównych punktów pobytu w Chatillon była również wizyta w prywatnej szkole hotelarsko – gastronomicznej oraz udział w lekcji języka angielskiego wspólnie z uczniami czwartej klasy tej szkoły.

Uczennice, które wzięły udział w projekcie, dzięki zawodowej praktyce zagranicznej, zapoznały się z pracą hotelu i restauracji oraz sposobem zarządzania nimi we Włoszech, zasadami przygotowywania dań kuchni włoskiej oraz nabyły doświadczenie w obcowaniu z klientami pochodzącymi z różnych krajów.  Rozwinęły również swoje umiejętności językowe, przez praktyczne wykorzystanie słownictwa zawodowego w języku angielskim i włoskim. Praktyka zagraniczna w znacznym stopniu zwiększyła wiedzę i umiejętności praktyczne uczennic z zakresu hotelarstwa i gastronomii oraz podniosła ich kwalifikacje zawodowe i osobiste.

Może Ci się również spodoba