Cukiernik

Cukiernik zajmuje się produkcją ciast, ciasteczek, tortów, deserów, pieczywa cukierniczego. Dba również o ich odpowiednią dekorację, jakość składników i produktu końcowego. Nadzoruje pracę urządzeń wykorzystywanych w procesie produkcji.

Kwalifikacje uzyskiwane w wyniku kształcenia:

SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych

Absolwent kończący szkołę w zawodzie cukiernik:

– potrafi obsługiwać maszyny i urządzenia do produkcji wyrobów cukierniczych,

– zna zasady kontroli, konserwacji urządzeń do produkcji wyrobów cukierniczych zgodnie z przepisami BHP,

– potrafi rozliczyć przyjęte i wydane surowce, produkty ciastkarskie i cukiernicze,

– zna funkcjonowanie branży spożywczej.

Cukiernik może znaleźć zatrudnienie:

–  w zakładach  produkujących wyroby cukiernicze i ciastkarskie,

– może także otworzyć własną działalność gospodarczą.

GALERIA